Suez kanaal informatie
Het Suez kanaal is 167 kilometer lang en minimaal 60 meter breed. Het verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee. Hiervoor moest men omvaren via Kaap de Goede Hoop. Het kanaal is ontworpen door de Fransman Ferdinand des Lesses en voor twee derde betaald door de Egyptenaren. 15.000 arbeiders hebben er 10 jaar aan gewerkt. In november 1869 werd het Suez kanaal feestelijk geopend. Egypte had zoveel schulden moeten maken dat het zijn aandelen voor een schijntje aan Engeland verkocht. Ze kregen nog maar heel weinig inkomsten van het kanaal.
In 1956 ging de president Nasser over tot nationalisatie van het kanaal. Dat gaf oorlog met Frankrijk, Engeland en later Israël. Van 1967 tot 1975 was het Suezkanaal gesloten.
Men had voor het maken van het Suezkanaal gebruik gemaakt van verschillende meren onder andere het Manzala meer en de Bitter meren. Na 1975 is het verbreed en uitgebaggerd, maar ondanks dat zijn er nog steeds hindernissen zoals de brug bij Al-Yantara (70 meter hoog) en de diepgang van maximaal 16 meter.
Tegenwoordig maakt ongeveer 10% van de scheepvaart gebruik van het kanaal. Dagelijks passeren zeker 60 tankers en containerschepen in drie konvooien. Daarmee is het kanaal een van de drukst bevaren waterwegen ter wereld.
Het Suezkanaal is voor Egypte samen met de toeristenindustrie de belangrijkste inkomstenbron. Het Vrijheidsbeeld wat nu in New York staat is ooit gemaakt om aan het begin van het Suez kanaal te zetten, maar het was te duur en is verkocht aan Amerika.