Ontdek Egypte

Cairo

Egypte piramides bij Cairo

Caïro informatie en vakantie

Caïro is de grootste stad van Afrika en heeft meer dan acht miljoen inwoners. Inclusief Giza is dat zelfs meer dan vijftien miljoen inwoners. Bijna een kwart van de bevolking woont in deze stad en het is een van de dichtstbevolkte steden ter wereld. De stad heeft meerdere gezichten met moderne bedrijfsgebouwen aan de ene kant en historische bouwwerken aan de andere zijde. Door Caïro stroomt de Nijl vertakt naar de Middellandse Zee om de eilanden Roda, Gezira en Abu El-Dahab. In Caïro tref je smalle straatjes, koptische kerken en Egyptische, Islamitische en Koptische musea. Lange smalle minaretten en moskeeën sieren de buitenwijken van de stad.

Caïro vervoer

In de stad Caïro kun je het beste minibussen nemen. Ze zijn oranje en wit. Andere mogelijkheid zijn de taxi's; zwart/wit of zwart/geel. De metro is goedkoop en schoon en de stations zijn te herkennen aan een rond bord met een rode M. Vanaf Turgoman Garage rijden intercitybussen naar plaatsen in de omgeving van Caïro, de Sinaï en bestemmingen langs de rivier de Nijl.

Er rijden bussen (vaak zonder airco) en airco-bussen naar Alexandrië, Opper-Egypte en de delta, de woestijn, de Sinaï en de Rode Zee. De meesten vertrekken ongeveer een kilometer ten noorden van Ramses station.

Groepstaxi's, Beejoo's genaamd, hebben zes a zeven zitplaatsen en vertrekken als de auto vol is. Ze zijn net zo duur als de bussen, maar vaak veel sneller.

Bij de staatsspoorwegen zijn de kaartjes goedkoop en dienen een dag voor vertrek te worden besteld. Ze rijden via het Nijldal naar Aswan, Suez, Port Said, Alexandrië en Marsa Mutrah. Er is ook een particuliere spoorwegmaatschappij Abela genaamd. Drie maal per dag rijden treinen tussen Caïro en Alexandrië (2 uur) en verder slaaptreinen naar Luxor (10 uur) en Aswan (15 uur). Reserveren voor deze treinen bij het Ramses station.

Caïro tips en bezienswaardigheden

Veel beschavingen, faraonische, Grieks-Romeinse, Islamitische, Christelijke en Moderne zijn in Caïro nauw met elkaar verweven in talloze bouwwerken. Je vindt er bijvoorbeeld de Citadel van Salah Al Din, de prachtige piramide van Cheops (Gizeh), de schat van Toetankhamon en het Koptisch museum.

Ontelbare minaretten richten zich in een gebed op naar de hemel, zoals de minaret van de Al Aqsunqur moskee, bekend om zijn indigo en lichtblauwe tegeltjes, de minaret van de moskee van Ibn Tulun, de oudste moskee van Caïro en de minaret van de moskee en de school van Sultan Hassan, waarvan de bronzen deuren zijn ingelegd met goud, zilver en marmer.

Eén van de charmes is de verscheidenheid van de markten in het oude centrum van Caïro. De bekendste daarvan is de markt van Khan El-Khalili. De smalle steegjes kronkelen er door een wereld van specerijen, juwelen en stoffen uit het Verre Oosten. Als authentieke karavaanhalte, behoort het commerciële centrum tot het meest pittoreske gedeelte van Caïro, waar oude cafés zoals het bekende "Fichaoui", hun stoelen en kleine koperen tafels uitstallen. Deze laatste was een geliefde plaats van de beroemde Nobelprijswinnaar Naguib Mahfouz. De boekenmarkt bevindt zich achter de tuin van Ezbekkyya, waar de boekenverkopers van Cairo gegroepeerd zijn in talloze identieke kleine hutjes. Wellicht vind je hier je kunstschat

Vergeet in het centrum van de stad niet langs te gaan bij café Groppi, bekend om zijn beroemde dadels gevuld met chocolade. Bij zonsondergang heb je de keuze om van je thee te genieten langs de oevers van de Nijl of een taxi te nemen naar het plateau van Moqattam voor een spectaculair zicht op de stad.