Egypte duiken
Duiken in Egypte doe je in de Rode Zee. De Rode Zee dankt haar naam aan een blauwe alg welke rood kleurt wanneer hij doodgaat. Als één van de mooiste en beste duikplekken ter wereld, is de Rode Zee toegankelijk voor duikers van alle niveaus. Zelfs ondiepe duiken zijn voor beginners indrukwekkend. Gevorderde duikers kunnen genieten van een adembenemend onderwaterlandschap. Het diepste punt van de Rode Zee ligt op meer dan 1000 meter. Alle mogelijke dier- en plantensoorten uit de onderwaterwereld vind je hier terug. Dahab en Sharm el-Sheikh bijvoorbeeld, zijn de enige plaatsen ter wereld waar je zowel de papegaaivis en de vlindervis kunt zien. De gekwalificeerde duikcentra ,in vrijwel elke vakantiebestemming langs de Rode Zee, bieden toeristen tal van mogelijkheden voor duikexcursies met materiaal en professionele begeleiding.
Op het kruispunt van de Golf van Aqaba en de Golf van Suez, tussen Sharm el-Sheikh en Hurghada, herbergt Egypte een ware onderzeese schatkamer. Om het met de woorden van Cousteau te zeggen: “De mooiste zeebodem van de wereld vind je in de Rode Zee”.
Deze regio wordt ook wel het “Mekka” voor duikers en snorkelaars genoemd. Zowel Hurghada, Sharm el-Sheikh als Dahab behoren tot de mooiste duiksites ter wereld.
Alles waar duikliefhebbers van dromen, vind je terug in de Rode Zee: het water is van een helder, heeft een aangename temperatuur en herbergt zowel prachtige flora en fauna als koraalriffen met planten in ontelbare kleuren. Bovendien wordt Dahab beschouwd als één van de beste spots ter wereld om te windsurfen.
De natuur en ecologie vieren hier hoogtij, getuige het Nationaal Park van Ras Mohamed bij Sharm el Sheikh, dat vandaag de dag één derde van de Golf van Aqaba omvat. De variëteit aan koralen is er hoger dan waar dan ook ter wereld. Tal van dieren zoals de vos en de gazelle werden er opnieuw geïntroduceerd en een groot aantal trekvogels verkoos de regio als vaste thuisbasis.
Egypte bescherming van de koraalriffen
Egypte doet veel aan de bescherming van haar koraalriffen in de Rode Zee. Zeker bij plaatsen waar veel wordt gedoken en gesnorkeld. De kans is daar groter op beschadigingen door toeristen dan in andere delen van de Rode Zee. Er zijn regels, waaraan men zich moet houden tijdens het duiken en snorkelen. Je mag de koralen niet aanraken en er niet op gaan staan. Trap geen zand omhoog over de koralen want dan stikt het en brokkelt het langzaam af. Vissen vangen is verboden en je mag je ook niet voeren. Koop geen schelpen, koralen en andere voorwerpen uit de zee als souvenir. Je mag ze ook niet meenemen naar Nederland en de douane controleert hier streng op.